دانستنیهای روابط بین الملل
صلح پایدار (یک طرح فلسفی)؛ ایمانوئل کانت
دموکراسیها با یکدیگر نمی جنگند: Democracies Don't Fight Democracies
عنوان اصلی کتاب عبارت است از:
Toward Perpetual Peace; A Philosophical Sketch
ترجمه فارسی این عبارت، به این ترتیب است: «بهسوی صلح پایدار؛ یک طرح فلسفی». چنانچه از این عنوان برمیآید، این کتاب صرفا یک طرح[1] است که از سوی کانت ارائه شده است، و از این جهت، تشابهی با کتابهای مدرسی و آکادمیک ندارد و همانطور که در مقدمه اشاره کردیم مانند طرح سنت پیر، مجموعهای از اصول و مواد را دربردارد. این کتاب از مقدمه یک صفحهای، دوبخش اصلی و خاتمه تشکیل شده است.
گزارش محتوا
در مقدمه کوتاه، کانت با زبان کنایه و طعنه، دو نکته را متذکر میشود:
الف. تصویر گورستانی که بر دیوار یک مسافرخانه هلندی نصب شده بود و بر روی آن نوشته شده بود: The Perpetual Peace (صلح پایدار). کنایه از اینکه صلح پایدار و ابدی تنها در گورستان و میان اموات تحقق مییابد. کانت میگوید عدم تحقق صلح پایدار میان زندگان به یکی یا همه این سه چیز برمیگردد: عموم انسانها، سران کشورها که اشتهای سیریناپذیری برای جنگ دارند و فیلسوفانی که تنها رؤیای صلح را در سر میپرورانند.
ب. سیاستمداران با نگاه تحقیرآمیز به آرای دانشمندان و فیلسوفان نگاه میکنند و معتقدند کشور را بر اساس تجربه باید اداره کرد نه نظریه. کانت این تذکر را میدهد تا نوشتهاش از برداشتهای نادرست در امان بماند و او را متهم به یوتوپیایی و آرمانگرایی و خیالبافی نکنند.[3] کانت در متمم دوم در بخش خاتمه میگوید: نه فیلسوف میتواند پادشاهی کند، زیرا دیگر نمیتواند آزادانه صحبت کند و نه پادشاه میتواند فیلسوفی کند. چاره این است که پادشاه اجازه دهد تا فیلسوف آزادانه حرفش را بزند و پادشاهان را اطمینان باشد که فیلسوفان اغراض سوء و فتنهآلود ندارند.[4]
اصول مقدماتی
1. هیچ پیمان صلحی که در آن، بهطور ضمنی دستاویزی برای جنگ در آینده حفظ شده باشد، معتبر نخواهد بود.
2. هیچ کشور مستقلی نباید تحت مالکیت کشور دیگر درآید. [از هر راهی که میخواهد باشد: وراثت، مبادله، خریدوفروش، هبه].
3. ارتشهای ثابت بهتدریج برچیده شوند.
4. استقراض خارجی ممنوع است.
5. هیچ کشوری حق ندارد با اعمال زور در تشکیل یا اداره کشوری دیگر دخالت کند.
6. دو کشور درگیر جنگ، نباید به اقداماتی دست زنند که اعتماد متقابل در زمان صلح آینده را از بین ببرد.
به بیان کانت، این شش اصل مقدماتی، قوانین بازدارنده[15] هستند که خود بر دو قسماند:
الف) اصولی که مطلقا معتبر هستند و فورا باید عملی شوند: اصول 1، 5، 6.
ب) اصولی که بسته به شرایط معتبر هستند و امکان تأخیر در آنها ممکن است: اصول 2، 3، 4.[16]
اصول قطعی
1. ساختار مدنی همه کشورها باید جمهوری باشد.[17]
مباحث کانت در این بخش از کتاب به این شرح میباشد:
الف. جمهوری چیست؟ ساختار جمهوری دارای سه ویژگی است: آزادی اعضای اجتماع بهعنوان افراد انسانی؛ تبعیت همه افراد اجتماع از قانون مشترک بهعنوان افراد تحت حاکمیت؛ و قانون برابر و مساوات میان اعضا بهعنوان شهروندان یک کشور.
ب. چگونه ساختار جمهوری، صلح پایدار را موجب میشود؟ در این باره، سه تبیین وجود دارد:
اول. تبیین هنجاری: فرهنگ دموکراتیک مبتنی بر چانهزنی، مذاکره و سازش است و این جنگ را میکاهد.
دوم. تبیین ساختاری: محدودیت در قانونگذاری، سیاستگذاری و فرایند تصمیمسازی احتمال جنگ را میکاهد.[18]
سوم. تببین اقتصادی: رابطه اقتصادی کشورها با یکدیگر و «تجارت آزاد» احتمال جنگ را کاهش میدهد.[19]
ج. ساختارشناسی حکومتها و تمییز جمهوری از غیر آن: کانت، این بحث را با این پرسش آغاز میکند که «آیا ساختار جمهوری، تنها ساختاری است که میتواند ما را به سوی صلح پایدار رهنمون شود؟» در پاسخ به این پرسش، کانت به بررسی طبقهبندی حکومتها میپردازد و بر دو اساس «تعداد حاکمان» و «کیفیت حکومت» به بررسی حکومتها پرداخته و پنج نوع حکومت را شناسایی کرده است تا در این میان، جایگاه نظام جمهوری مشخص شود.[20] در جدول زیر، طبقهبندی کانت ارائه شده است.
ملاک تقسیم بندی |
تقسیمات |
|||
تعداد حاکمان |
یک نفر |
ائتلاف جمعی |
همه مردم |
|
اتوکراسی |
آریستوکراسی |
دموکراسی |
||
کیفیت حکومت |
جمهوری |
استبدادی |
||
دموکراسی از نظر کانت، بهمعنای دقیق کلمه «استبدادی» است و عموم مردم - با اینکه از وصف کلیت برخوردار نیستند - هم تصمیمگیرنده هستند و هم مجری.
از میان سه شکل حکومت، دموکراسی بهمعنای دقیق کلمه و ضرورتا استبدادی است، چراکه این شکل حکومت، قوه مجریهای را بنیاد مینهد که در آن، «عموم» مردم درباره – وحتی اگر لازم باشد علیه – یک فرد [درحالیکه خود او موافقتی ندارد] تصمیمگیری مینماید. بدین ترتیب، عموم مردم درحالی به تصمیمگیری میپردازند که از عمومیت کامل برخوردار نیستند و این بیانگر تضاد اراده عمومی با خود وی و با آزادی است.[23]
2. قانون ملل، باید بر فدراسیون کشورهای آزاد بنا شود.[26]
دومین اصل طرح صلح پایدار، تشکیل فدراسیونی متشکل از کشورهای آزاد است. ایده کانت این است که باید ساختار سیاسی جمهوری در میان تمامی ملل بسط یابد و این میتواند به تشکیل «جامعه ملل» منجر شود. ایده تشکیل یک سازمان فراملی که بخشی از اختیارات کشورها را در راستای مهار تنشهای میان کشورها از آنان سلب و برای خود اثبات کند، مخصوص به کانت نیست و اندیشمندان پیش از وی چنین طرحی را مطرح کرده بودند. امریک کروسه در مباحث حکومتی نوین (1623) تشکیل فدراسیونی از کشورها را پیشنهاد میدهد که از اقتدار کافی برای تحمیل صلح بر هر عضو نافرمان خویش، برخوردار باشد.[27] سالی وزیر لوئی چهاردهم در طرح بزرگ لوئی چهاردهم (1638) «جامعه بینالملل مسیحی» را مطرح میکند که با عنوان «صلح گالیایی» یا «صلح فرانسوی» مشهور است و بر قدرت شمشیر و اعمال زور برای ایجاد و بسط صلح مبتنی است.[28] ویلیام پن اندیشمند دیگری است در اثرش با نام بهسوی استقرار صلح در اروپای حال و آینده پیشنهاد پارلمانی متشکل از کشورهای اروپایی بههمراه حکومت تزار روسیه و امپراتوری عثمانی را ارائه میکند که از عمومیت بیشتری نسبت به دو نظریه قبل برخوردار است.[29] بنابراین، کانت را باید در اصل اول از اصول طرح صلح پایدار نمایان دید. هیچ کدام از اندیشمندان قبلی بر ساختار داخلی کشورها بهعنوان یکی از متغیرهای اثرگذار بر صلح، پافشاری نکرده و این کانت است که به چنین ابداعی دست میزند و از این روست که او را مبدع این نظریه میدانند.
3. قانون جهانشهری[31]
سومین شرط، بهرهمندی جهانیان از حق «جهانشهری» است. جهانشهری یعنی «ارتباط عاری از خشونت میان انسانها از کشورهای مختلف و بر اساس حق و قانون».
کانت در این راستا «مهماننوازی جهانی» را مطرح میکند؛ یعنی هنگامی که یک غریبه وارد سرزمین دیگری میشود، حق دارد که دیگران با او به دشمنی رفتار نکنند.
دانلود متن انگلیسی کتاب:
Toward Perpetual Peace
دریافت
حجم: 716 کیلوبایت
[1]. کلمه انگلیسی sketch بهمعنای گزارش کوتاه که تنها به ذکر اصول و نه جزئیات میپردازد، آمده است.
Sketch: a short report or story that gives only basic details about sth (Oxford Advanced Learner’s Dictionary, 8th edition)
[3]. امانوئل کانت، همان، ص: 67
[4]. امانوئل کانت، همان، ص: 104
[15]. Prohibitive laws
[16]. امانوئل کانت، همان، ص: 75
[17]. The Civil Constitution of Every State shall be Republican
[18]. حمیرا مشیرزاده، تحول در نظریههای روابط بینالملل (تهران: سمت، 1394) ص: 29؛ سیدجلال دهقانیفیروزآبادی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران (تهران: سمت، 1392) صص: 20 – 23
برای مطالعه بیشتر ر.ک: آندرو لینکلیتر، صلح لیبرالی؛ مترجم علیرضا طیب (تهران: مرکز چاپ و انتشارات وزارت امور خارجه، 1385).
[19]. حمیرا مشیرزاده، تحول در نظریههای روابط بینالملل (تهران: سمت، 1394) ص: 38؛ حمید حیدری، نظریه صلح دموکراتیک (علوم سیاسی، بهار 1387، شماره 41) ص: 35
[20]. امانوئل کانت، صلح پایدار، مترجم: محمد صبوری (تهران: بهباوران، 1380) ص: 79 - 80
[23]. همان
[26]. The Right of Nations shall be based on a Federation of Free States
[27]. امانوئل کانت، صلح پایدار، مترجم: محمد صبوری (تهران: بهباوران، 1380) ص: 25
[29]. امانوئل کانت، همان، ص: 27
[31]. Cosmopolitan Right shall be limited to Conditions of Universal Hospitality