دانش سیاسی

چهارشنبه, ۲۰ خرداد ۱۳۹۴، ۱۱:۱۹ ب.ظ

اندیشه سیاسی قرضاوی



مقدمه: روش­ شناسی

قرضاوی، با سنجیدن مسائل در ظرف زمانی خود، ابتدا مقبولیت عقلی و لزوم عملی آن را متذکر می­شود و سپس با استناد به آیات قرآن - آیاتی که چه بسا در وهله اول هیچ صبغه سیاسی و اجتماعی ندارد، بلکه بیشتر وجهه عبادی و اخلاقی دارد - و سنت پیامبر و خلفای اربعه، نظرهای خود را تحکیم می­بخشد. در مواردی به اقوال معاویه و عمربن­عبدالعزیز نیز استناد می­کند. نکات دیگری در آثار وی به چشم می­خورد که اجمالا به آن­ها اشاره می­شود.

1. وی، دارای افکاری معتدل و فردی میانه­رو است و معتقد است با اتخاذ راه­حل میانه می­توان نیازهای جوامع اسلامی را برطرف کرد و با کشاندن متون اسلامی به صحنه اجتماع، سیاست، اقتصاد و فرهنگ و محک زدن آن با معیار عقل می­توان به این مهم دست یافت. در همین راستا، وی مسائل جدید را با شیوه سنتی و استناد به آیات و سنت تحلیل می­کند.

2. در اندیشه اجتماعی و سیاسی خود از دو غزالی به­شدت تأثیر پذیرفته است: یکی امام محمد غزالی صاحب کتاب احیاء علوم الدین و دیگری شیخ محمد غزالی صاحب کتاب الاسلام و الاستبداد السیاسی و کتابی پیرامون امام غزالی نگاشته است؛ سپس به مکتب ابن­تیمیه و شاگردش ابن­قیم­جوزی گرایش پیدا کرده است و از میان معاصرین، آرای شیخ شلتوت بر وی اثرگذار بوده است.

3. معتقد به شیوه اجتهاد و تجدد است و آن را کلید حل معضلات مستحدثه می­داند و از جمود بر مباحث تکراری شکوه می­کند؛ آثار و فتاوای وی مؤید این مطلب است: نظریه­پردازی در باب حفظ محیط­زیست و استناد به آیاتی مانند «در زمین با فخر و تکبر راه مرو» و «زشت­ترین صداها، صدای الاغ است»، حرمت اولیه شبیه­سازی و تجویز ثانویه آن برای رفع ضرورت.

4. در بحث تقریب معتقد است که بحث بر روی نصوص دینی برای اثبات حقانیت یک مذهب خاص، حاصلی جز افزایش اختلاف و مناقشات ندارد و آن را خلاف مصلحت می­داند و از همین رو معتقد است که تبلیغ اهل­سنت در تهران که پایتخت شیعی است، جایز نمی­باشد.

5. مهم­ترین ضعف علمی وی، عدم استناد دقیق به منابع است و آثار وی به معنای دقیق پژوهشی نیستند.


الف. بستر اسلامی اندیشه سیاسی

1. جامعه اسلامی

در توصیف وی از جامعه اسلامی دو نکته به چشم می­خورد:

الف. ویژگی­های جامعه اسلامی: مهم­ترین ویژگی­های جامعه اسلامی عبارت است از:

1. ربانیت: الْیوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ. در این آیه خداوند، خود را مسئول تکامل امت اسلامی می­داند.

2. حد وسط بودن: وَکَذَلِکَ جَعَلْنَاکُمْ أُمَّةً وَسَطًا

3. دعوت: کُنْتُمْ خَیرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ

4. جهانی­بودن: وَمَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِینَ

5. وحدت جامعه اسلامی: إِنَّ هَذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُونِ

ب. مشکلات جامعه اسلامی: علت اصلی مشکلات امروزه مسلمانان، غفلت و دوری از حق است که سبب شده است مشکلاتی مانند عقب­ماندگی، ظلم اجتماعی، استبداد سیاسی، غرب­زدگی و استعمار فرهنگی، عدم وحدت، تحقیر در مقابل صهیونیسم، شیوع فساد و فحشا، فساد زنان و ... در جوامع اسلامی حدوث یابند. اما به­نظر وی مهم­ترین مشکل، ضعف رهبری است و معتقد است راه برون­رفت از مشکلات این است که جهان اسلام، شیخ­الاسلام­های حقیقی خود را بشناسد.

 

2. حرکت اسلامی (بیداری اسلامی)

راهکار رسیدن به جامعه اسلامی مطلوب «حرکت میانه­روی اسلامی» است که این یکی حرکتی عام است و همه جریان­های اسلامی را شامل می­شود و آن را حرکتی می­داند برخاسته از دردها و آرزوهای امت اسلامی که هدف اصلی آن وحدت و سعادت مسلمین است. ویژگی­های حرکت بیداری اسلامی عبارت است از: 1) جمع میان سنت و تجدد؛ 2) موازنه­سازی میان ثابتات و متغیرات دین؛ 3) پرهیز از جمود فکری و تجزیه امت اسلامی؛ 4) فهم عام از اسلام که دارای ابعاد عقیدتی، سیاسی، اجتماعی و قانون­گذاری است.

مهم­ترین شخصیت­های بیداری اسلامی را محمدبن­عبدالوهاب می­داند و معتقد است حرکت بیداری اسلامی با اقدامات وی آغاز شده است و سپس به سیدجمال­اسدآبادی، عبدالرحمن­کواکبی، ابوالاعلی­مودودی، عبدالقادرعودة، عمرمختار، عزالدین­قسام، عباس­محمودعقاد و ... اشاره می­کند.

اهداف بیداری اسلامی، نه تنها پیاده کردن قوانین اسلامی بلکه تثبیت ارزش­ها و اخلاق اسلامی است و تربیت اخلاقی مسلمین را مقدم بر اجرای قوانین شریعت می­داند. قدس، مهم­ترین آرمان اسلامی است. جهانی­سازی غربی را قبول ندارد و آن را به­معنای آمریکایی­شدن و شکل جدیدی از استعمار می­داند و از سوی دیگر معتقد است اسلام توانایی رهبری جهان را دارد، چرا که از سه قوه نیرومند برخوردار است: وحدة الدار (دارالاسلام)، وحدة المرجعیة (قرآن و خلافت)، وحدة القیادة (خلیفه).


ادامه دارد

۹۴/۰۳/۲۰

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی