دانش سیاسی

سه شنبه, ۲۶ خرداد ۱۳۹۴، ۰۲:۲۹ ب.ظ

نظریات ژئوپلیتیک 4

4) نظریه کمربند شکننده

اس.بی.کوهن نظریه «کمربندهای شکننده» را مطرح کرد که منطقه خاورمیانه در آن جای می‌گیرد. بر اساس این نظریه، خاورمیانه میان دو قدرت برّی (شوروی) و بحری (آمریکا) قرار دارد و لذا در زیر فشار این دو قدرت خرد می‌شود. کوهن یک طرح کمتر جدلی از مناطق ژئواستراتژیک جهان ارائه داد که در آن خاورمیانه همراه با مصر، سودان و بخشی از لیبی را دربرمی­گرفت. کوهن نظریه کمربند شکننده را بدین‌صورت تعریف می‌کند: «یک منطقه وسیع با موقع استراتژیک اشغال‌شده توسط دولت‌های در حال کشمکش که بین منافع متضاد قدرت‌های بزرگ گیرکرده است».

نظریه کوهن هم برای کاربرد در خاورمیانه و شمال آفریقا دارای دو نقطه‌ضعف است.

1. چشم‌انداز جهانی باعث می‌شود که روابط ژئوپلیتیکی بسیار پیچیده و به هم مرتبط درون منطقه‌ای­ در پرده‌ای ابهام قرار گیرد. درحالی‌که در واقعیت امر یک موزاییک از حوزه‌های ژئوپلیتیکی مرتبط به هم و متداخل با یکدیگر وجود دارد.

2. مدل‌های ژئواستراتژی جهانی به‌قدری بر رقابت ابرقدرت‌ها متمرکزشده‌اند که چشم‌انداز ژئوپلیتیکی مردم منطقه در آن‌ها به دست فراموشی سپرده‌شده است.

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی