دانش سیاسی

۶ مطلب در شهریور ۱۳۹۴ ثبت شده است

دوشنبه, ۳۰ شهریور ۱۳۹۴، ۱۱:۲۹ ب.ظ

مقاله انتقادی از پل کریگ رابرتز

امریکا: سرزمینی که در آن عدالت وجود ندارد

امریکا گولاگ[1] است. ما توسط حکومتی اداره می­شویم که عاری از همه اخلاق، راستی و درستی، شفقت و عدالت است.

نویسنده: پل کریگ رابرتز

ترجمه: دانش سیاسی

ساختمان وزارت دادگستری ایالات متحده امریکا؛  شعبه واشنگتن


 اولین رئیس جمهور امریکا به طائفه خود (سیاه­پوستان) و نیز به عدالت خائن است.

اوباما، به وزارت دادگستری فاسد ایالات متحده اجازه داد که اقتدار خود را بیش از پیش به کار گیرد تا قاضی دادگاه استیناف ایالات متحده را از کار برکنار کند که حکم به آزادی زندانیانی کرده است که به­طور غیرقانونی به دوره­ای طولانی­تر از آنچه قانون اجازه می­دهد محکوم شده­اند و یک بار در دوره محرومیت خدمتی را انجام داده­اند. وزارت دادگستری عاری از صداقت، شفقت و عدالت گفت: «قاطعیتِ حکم» از «عدالت» مهم­تر است. در واقع، شعار وزارت دادگستری ایالات متحده این است: «عدالت؟ ما به هیچ عدالت تنفرآوری نیاز نداریم».

۰ نظر ۳۰ شهریور ۹۴ ، ۲۳:۲۹
يكشنبه, ۲۲ شهریور ۱۳۹۴، ۱۲:۱۸ ب.ظ

واژگان علوم سیاسی

واژگان نظریه سیاسی

نوشته: جان هافمن

ناشر: انتشارات دانشگاه ادینبورگ

Edinburgh University Press Ltd

این کتاب به توضیح واژگان اساسی علم سیاسی و نیز تبیین زمانه و نظریه اندیشمندان معروف می‌پردازد 


دریافت
حجم: 1.14 مگابایت

۰ نظر ۲۲ شهریور ۹۴ ، ۱۲:۱۸
دوشنبه, ۹ شهریور ۱۳۹۴، ۱۲:۲۵ ب.ظ

فرهنگ لغت علوم سیاسی

Dictionary of Politics and Government


فرهنگ لغت انگلیسی به انگلیسی: ویرایش سوم 2004

از انتشارات بلومبزبری

www.bloomsbury.com/reference

:Editor

Peter Holmes

Head of Political and Social Sciences

Hills Road Sixth Form College, Cambridge, UK

Text processing and computer typesetting by Bloomsbury

Printed and bound in Italy by Legoprint


Download
حجم: 9.25 مگابایت
۰ نظر ۰۹ شهریور ۹۴ ، ۱۲:۲۵
يكشنبه, ۸ شهریور ۱۳۹۴، ۰۲:۰۸ ب.ظ

جنبشهای اسلامی معاصر

جنبش‌های اسلامی افغانستان

محمّدشریف عظیمی

زمینه جنبش‌های اسلامی: جنبش اسلامی به مفهوم بخشی ازامت که امکانات ومنابع فکری ومعنوی، مادی وانسانی خویش را برای برقراری حکومت اسلامی بسیج می‌کند (حاتمی، محمد رضا، بحرانی، مرتضی، 1392، ص 4) درافغانستان به دهه 1350 شمسی می‌رسد. کودتای 7 اردیبیهشت 1357 شمسی، توسط حزب دموکراتیک خلق مرکب ازجناح خلق و پرچم، با همکاری وطرح شوروی علیه حکومت جمهوری سردارمحمد داود خان ترتیب یافت. خود داود خان هم در 26 تیر سال 1352 شمسی با کودتای خانوادگی علیه ظاهرشاه آخرین شاه افغانستان، حکومت را جمهوری اعلام وخودرا رئیس جمهور خوانده بود. (دولت آبادی، 1387، ص 466 و 473). با پایان یافتن حکومت استبدادی نیم قرنه آل یحیی ازطوایف پشتونی، نورمحمد تره کی با کودتای مارکسیستی وبا قتل عام 29 نفر ازاعضای خانواده سلطنتی در 7 اردیبهشت 1357 با حمایت لوجیستیکی ونظامی شوروی براریکه قدرت نشست و نخستین بار هم روسیه، چهار روز بعد از کودتا، حکومت کودتاچیان را به رسمیت شناخت. دیری نپایید که حفیظ الله امین با قتل نورمحمد تره کی در 25 شهریور 1358، قدرت را به دست گرفت وخودرا اسلام گرا معرّفی کرد. امین نیز فقط حدود سه ماه حکومت کرد و روسیه با مداخله مستقیم امین را کشته و ببرک کارمل را در 6 دی 1358 با همراهی نیروهای نظامی شوروی ازمسکو آورده وجانشین وی نمود. ببرک کارمل می‌خواست شورش‌های مردمی را کنترل کند دست به حیله ای زد و تشکل‌هایی به نام شئون اسلامی را ایجاد کرد ولی شورش‌ها علیه حکومت کمونیستی عمومی شده بود. تا سرانجام با عدم موفقیت ببرک در اداره امور کشور، در 19 آبان 1365 رسماً خانه نشین شد و داکتر نجیب الله به‌عنوان رهبر حزب دموکراتیک خلق، رئیس دولت شد. (دولت آبادی، پیشین، ص 473 – 480).

۱ نظر ۰۸ شهریور ۹۴ ، ۱۴:۰۸
شنبه, ۷ شهریور ۱۳۹۴، ۰۶:۲۱ ب.ظ

نظریات نوسازی

مکتب وابستگی

پیرامون مکتب وابستگی از زمینه­ها، تبیین نظریه، مبانی و مفروضه­ها، سیاست­ها و خط­مشی­ها بحث خواهد شد و در نهایت به بررسی و مقایسه میان دو مکتب نوسازی و وابستگی خواهیم پرداخت.

 

1. زمینه‌ها

مکتب وابستگی، از دیدگاه جهان سوم به مسئله توسعه می­نگرد و طنین آواهایی است که از پیرامون به گوش می­رسد و با سلطه فکری مکتب امریکایی نوسازی به معارضه برمی­خیزد. زمینه­های تاریخی ظهور مکتب وابستگی عبارت است از:

اول: شکست برنامه اِکلا در امریکای لاتین؛ برنامه اِکلا، طرحی امریکایی بود که از سوی سازمان ملل متحد برای نوسازی امریکای لاتین ارائه شد. بسیاری از رژیم­های مردم­گرا در امریکای لاتین این سیاست را اجرا کرده و امیدهای فراوانی را برای رسیدن به رشد اقتصادی، رفاه و دموکراسی در سر می­پروراندند، اما پس از یک دوره رشد اقتصادی بسیار اندک در دهه 1950، رکود اقتصادی گسترده در دهه 1960 پدید امد که منجر به حدوث اعتراضات مردمی و سقوط رژیم­های مردم­گرا و روی کار آمدن رژیم­های سرکوبگر و نظامیان شد. بدبینی نسبت به برنامه اصلاحاتی اکلا و سرکوب فزاینده سیاسی و نارضایتی­های اقتصادی سبب شد که با فکر طرح­ریزی برنامه بنیادی­تری برای حل مشکلات کشورهای جهان سوم، نظریه­هایی که دارای تبار امپریالیستی هستند را به چالش بکشند.

دوم: ظهور نئومارکسیست‌ها؛ پیروزی انقلاب­های چین و کوبا، به گسترش شکل جدیدی از مارکسیسم در دانشگاه­های امریکای لاتین منجر گردید و یک نسل انقلابی را به وجود آورد که اعضای آن، خود را نئومارکسیست می­خواندند. بسیاری از مفاهیم کلیدی مکتب وابستگی برای انتقاد از برنامه اصلاحات اِکلا و همچنین مکتب نوسازی توسط همین نئومارکسیست­ها فراهم آمد.[1]

 

۰ نظر ۰۷ شهریور ۹۴ ، ۱۸:۲۱
چهارشنبه, ۴ شهریور ۱۳۹۴، ۰۴:۱۷ ب.ظ

دولت و حکومت در فقه سیاسی


دولت در دائرة المعارف امریکانا اینگونه تعریف شده است: گروهی از مردم که در سرزمین معینی و تحت قیمومیت یک حکومت که بر ابعاد داخلی و خارجی حاکمیت دارد، زندگی می‌کنند.

فقه سیاسی به بخش یا مجموعه‌ای از مباحث فقهی منسجم و هماهنگ از قضایا، مسائل، موضوعات و احکام شرعی در حوزه سیاسی اطلاق می‌شود که بر مدار «فعل اجتماعی و سیاسی مکلف» تنظیم یافته و شکل گرفته است.

مباحثی که مورد بحث قرار گرفته‌اند:

  • اصل عدم ولایت انسان بر انسان
  • خاستگاه دولت و تاریخ تحول آن در اسلام
  • سه الگو از نظام سیاسی اسلامی
  • نظام خلافت
  • نظام امامت
  • شبکه‌های قدرت در نظام شیعی
  • نسبت تئوریک اسلام و سیاست
  • بررسی رویکرد انتقادی به رابطه دیم و دولت در نظریه جمهوری اسلامی
  • بررسی تعارض ولایت فقهی با ولایت مردم و قانون
  • بررسی تعارض جمهوریت و ولایت فقیه
  • بررسی تعارض سه گفتمان اقتدارگرا، شریعت‌گرا و قانون‌گرا
  • نسبت حکومت دینی و حکومت دموکراتیک
دریافت
حجم: 1.28 مگابایت
توضیحات: این فایل ویرایش شده است
توضیحات: این فایل به صورت درسنامه تنظیم شده است

۰ نظر ۰۴ شهریور ۹۴ ، ۱۶:۱۷